Titove žene – volio je udate, neudate a imao i simpatije

 
Prvih godina vladavine Josipa Broza Tita pa sve do prve polovine pedesetih, strogo se kažnjavalo ako bi neko pisao bilo šta o njegovim vjenčanim i nevenčanim ženama, ljubavnicama i platonskim simpatijama.
Prva žena Josipa Broza bila je prelijepa Ruskinja Pelagija Bjelousova sa kojom se vjenčao u Sibiru 1921. i s njome se potom vratio u Hrvatsku, u Veliko Trojstvo kod Bjelovara gdje je radio u mlinu. Njihova prvorođena djeca, ćerka Zlatica i sin Hinko, umrli su još kao djeca i danas su sahranjeni na seoskom groblju. Kasnije su dobili sina Žarka koji je odrastao u Moskvi
Pelagija Bjelousova se nakon razvoda s Josipom Brozom preudala za Rusa, i s njim dobila dvoje djece. 
Iz priloženih ruskih biblioteka saznali smo da se Josip Broz i drugi put, 13. oktobra 1936. oženio na tlu Sovjetskog Saveza, ali ovoga puta sa njemačkom komunistkinjom Lucijom Bauer, zvanom Lusi, kojoj je to takođe bio drugi brak. Njen prvi suprug bio je Ernst Babr, budući ministar državne kontrole vlade DDR-a. Ali ta veza bila je veoma kratkog vijeka, nije potrajala ni godinu dana, budući da su Lusi u oktobru 1936. uhapsili pod optužbom da je špijun u službi kapitalista i decembra 1937. je strijeljali u zloglasnom moskovskom zatvoru Lubjanka.
Po povratku u Zagreb, gdje je preuzeo vodstvo zagrebačkog komunističkog ogranka, Josip Broz se oženio sa imućnom slovenačkom židovkom Hertom Has, sa kojom se upoznao u Parizu, i s njome 1941. dobio sina Aleksandra – Mišu. Raskid maršala Josipa Broza Tita i Herte Has izazvala je njegova veza sa ličnom sekretarkom, Srpkinjom Davorjankom Paunović, ilegalnog imena Zdenka. Nadaleko je poznat snimak iz 1944., dok joj Tito u pećini iznad Drvara diktira, a Zdenka u partizanskoj uniformi na koljenima zapisuje njegove riječi.
 
Plućna bolest prekinula je tu vezu kad je nedugo po Titovom ustoličenju u Beogradu Davorjanka Paunović, uprkos trudu najboljih ljekara u sanatorijumu na Golniku, u Sloveniji, podlegla bolesti. Koliko je njen nesuđeni muž patio zbog gubitka, govori činjenica da su je sahranili u vrtu Bijeloga dvora.
Potom je uslijedilo nekoliko avantura sa poznatim ženama, najprije sa najpopularnijom ruskom filmskom glumicom Tatjanom Okunjevskom s kojom se upoznao u Moskvi. Odmah je osvojila maršala Jugoslavije koji joj je nudio da se rastane od pisca Borisa Gorbatova.
Nudeći joj brak i govoreći joj kako je izgubio glavu i da ne može da živi bez nje, Tito joj je mjesecima slao crne ruže. Ali Tatjana, o kojoj se po kremaljskim kuloarima govorkalo da je bila ljubavnica svemoćnog šefa sovjetske tajne službe  KGB-a Lavrentija Berije, uspjela je odoliti Titovom udvaranju.
Titova kratka ljubavna afera bila je i sa gruzijskom atletičarkom, svjetskom rekorderkom u bacanju diska Ninom Dumbadže, kojoj sovjetske sportske vlasti nisu dopustile prelazak u Beograd. Potom je bio sa prvakinjom njujorške Metropolitan opere Zagrepčankom Zinkom Kunc Milanov. Od toga je ona za hrvatsku kulturu učinila krupnu stvar tako što je na njenu molbu bio pošteđen izlaska pred streljački stroj kasnije čuveni dirigent Lovro Matačić.
Poslije nje Tito se oženio i četvrti put sa Jovankom Budisavljević. Govorilo se da ju je sa Titom zbližio čovjek od njegovog najvećeg povjerenja Ivan Krajačić – Stevo, iako se sada sve češće oglašava 91-godišnji general, policajac i diplomata, Jovo Kapičić koji navodi da je prethodno on malo šurovao sa Jovankom kada je ona kao provjeren major bila imenovana za šefa posluge u Bijelom dvoru.
Poznato je da se Tito četiri godine prije smrti rastao od stola i postelje sa Jovankom, a da su mu u međuvremenu bile pripisivane naklonosti prema operskoj divi, Splićanki Gertrudi Munitić (a što je ona odlučno opovrgavala) i s maserkom Darjanom Grbić.

Veliki izbor zanimljivosti o svemu i svačemu "U prolazu"

www.uprolazu.com

Komentariši